0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

AK Parti döneminde İzmir

Hatırlayalım, Türkiye 2002 seçimlerine giderken Ecevit’in Başbakanlığında DSP-ANAP ve MHP koalisyonu vardı. 

AK Parti, henüz yeni kurulmuş, bir yılını bile doldurmamış, çiçeği burnunda, kurucu lideri Tayyip Erdoğan da siyasî yasaklı!.. Yani lidersiz giriyor seçime!.. 

Buna rağmen sonuçlar şöyle çıkıyor: 

Partiler/Aldıkları Oy Oranı: 

CHP: % 29.1 

GP: % 17.5 

AK Parti: % 17.2 

DYP: % 9.3 

MHP: % 7.8 

DEHAP: % 5.2 

ANAP: % 4.2 

YTP: % 3.2 

DSP: % 1.6 

Şimdi bu tabloya bakalım: 

Sol oylar: 30.7 

Merkez sağ oylar: 59.2 

Etnik: 5.2 

Tabloda da görüldüğü gibi, İzmir, Demokrat İzmir’dir ve merkez sağın kalesidir. 

İktidarda artık AK Parti vardır. 

Erdoğan’ı demir parmaklıklar arkasına hapsedip, siyasî hayatını bitirmek isteyenler, O’nun artık muhtar bile olamayacağını ilan ederek, zil takıp oynayanlar, hayatlarının en büyük hayal kırıklığına uğradılar; partisi tek başına iktidara geldi, kendisi de bir müddet sonra direksiyona oturdu. 

2004 Yerel Seçimleri 

2002 Genel seçimlerinde merkez sağ, İzmir’deki seçmenin %59.2’sini almıştı. Merkez sağda yer alan DYP, ANAP, MHP, YTP hatta GP baraj altında kalmışlardı ve siyasî istikbalin bitkisel hayatını yaşıyorlardı. AK Parti tek başına iktidar olmuş ve merkez sağın yegâne vârisi durumuna gelmişti. 

Siyaseten hedefi, merkez sağın oylarını kendi bünyesinde toplamaktı. Nitekim Genel Milletvekili Seçimlerinde bunu başaracaktır. Ama 2004 yerel seçimlerinde hayal kırıklığı yaşattı. Merkez sağın oylarını CHP topladı. AK Parti İzmir’de sadece Aliağa, Bergama, Buca, Gaziemir, Kemalpaşa, Ödemiş, Tire’de seçimi aldı, geri kalan tüm İzmir coğrafyasını CHP’ye kaptırdı. 

AK Parti, bunun sebeplerini araştırıp, konuyu masaya yatırıp, ciddi bir şekilde analiz etmedi ve Türkiye genelindeki başarı öylesine tatmin edici idi ki, İzmir’e dönüp bakmadı bile. 

Arkasından 2009 yerel seçimleri geldi. Bu sefer 2004’te aldığı yerleri de CHP’ye kaptırdı ve sadece bir belediye aldı: Bayındır!.. 

Konuyu Gavur İzmir ve şartlanmış, özel hayat endişesi ile izah ederek kapattılar!.. 

Asıl nedenleri, haftaya yazacağım!..

Prof. Dr. Mehmet Çelik Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX